Skip to main content

Vanuit VIVEL ontvingen we tijdens de COVID-19 pandemie signalen dat er in het eerstelijnslandschap nood is aan meer kennis en competenties die leiden tot meer multi- en interdisciplinaire aanpak van intrafamiliaal geweld. In juni organiseerden we (met experten vanuit Domus Medica en SAM vzw) een algemene webinar over het thema. Met een reeks in het najaar van 2022 bieden we verdieping in de drie luiken van intrafamiliaal geweld. Deze webinar focust zich op kindermishandeling.

Programma

De webinar bestaat uit twee delen:

 1. Een plenaire sessie (1u) die ingaat op de verschijningsvormen van kindermishandeling en handvaten geeft over ‘wanneer ongerust zijn’ en ‘wanneer actie ondernemen’. Er wordt ook een overzicht gegeven van de belangrijkste spelers op het veld (met een rechtstreeks aanbod) waarnaar eerstelijnsprofessionals kunnen doorverwijzen.
 2. Breakoutsessies (1u) waar gewerkt wordt rond diverse onderwerpen aanverwant aan het thema kindermishandeling:
  • ‘Stop it Now’ biedt ondersteuning aan mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten. Bovendien bieden ze ook advies en ondersteuning aan professionals. Zij spreken over pedofilie, pedoseksueel misbruik, en wat je als professional kan doen om signalen te capteren en het gesprek aan te gaan. Zij maakten in 2022 ook een handleiding ‘start het gesprek’ voor professionals, waarover ze spreken.
  • De ‘Kindreflex’ helpt hulpverleners om verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen. In deze breakoutsessie wordt verteld hoe het precies werkt, wat de voordelen zijn en wat eerstelijnsprofessionals kunnen doen.
  • 1712 en nupraatikerover zijn hulplijnen voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld, kindermishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. In deze sessie spreken ze over hun aanbod, en hoe ze complementair kunnen werken met eerstelijnsprofessionals volgens ieders rol en opdrachten. Ook bieden ze tips over hoe als professional op een adequate manier met kinderen en jongeren over dit thema te praten.

Sprekers

 • Tim Stroobants – Directeur VECK
 • Minne De Boeck – Coördinator Stop it Now
 • Liv Leeman – Coördinator Kindreflex
 • Wim Vandevoorde – Coördinator 1712
 • Matthijs Waumans – Psycholoog VK Brussel

Moderatie:

 • Lie Verrijssen – Stafmedewerker VIVEL

Duurtijd: 2u

Details

Begin: 8 november 2022
19:30 (UTC/GMT +02:00 - Europe / Brussels)
Einde: 8 november 2022
21:30 (UTC/GMT +02:00 - Europe / Brussels)
VIVEL

Online evenement

Gedetecteerde tijdzone